Van Pup tot Volwassen zijn.

Aard en gedrag.

De Chihuahua heeft een overdreven nieuwsgierigheid. Hij wil overal bij zijn, alles hebben gezien en besnuffeld. Het minste geluid haalt hem uit zijn slaap.

Hij zal de aandacht te trekken door bv. blaffen, opzitten en pootjes geven en bedelen om een aai. Specialisten spelen zelfs toneel door plotseling te hinken.

Hij is een scherp waarnemer en kent zijn baas gewoontes en gedachten als geen ander. Alleen al de soort kleding vertelt hem of er een wandeling of dat er boodschappen gedaan wordt of vertrekt naar het werk. Al naar gelang vermoedt hij of hij mee mag of niet.

Heeft ook een goed instinct voor stemmingen en gevoelens of hij zich op de achtergrond moet houden of dat ze tijd voor hem hebben. Soms is het net of hij gedachten kan lezen. Hij kent de zwakke punten van z’n baas en weet dat ook in zijn voordeel te gebruiken.

Door deze gevoeligheid is hij tijdens de opvoeding zo “stuurbaar”. Hij doet zijn baas graag plezier. Hij voelt wanneer hij stoort of wanneer hij welkom is, dat maakt hem zo aangenaam. Daarentegen is hij gemakkelijk “beledigd”. Hij rolt zich dan op, wendt het hoofd af en zo kan het wel een tijdje duren voor hij zich verwaardigt weer met zijn baas te “praten”.

Toch ook het in elkaar duiken bij het willen oppakken, net of hij wordt geslagen, ziet men ook bij zeer gevoelige Chihuahua’s.

Als pup wordt hij gewend om aangemoedigd te worden door aandacht, dit kan wel eens bij volwassenheid zich uiten om door blaffen aandacht te krijgen.

Het verstoppen van voedsel voor “karige” tijden is niet vreemd voor een Chihuahua. Ook het jachtinstinct kunnen ze tonen.

Chihuahua’s zijn echte genieters. Aan liefkozingen hebben zij een grote behoeften.

Volwassen Chihuahua’s zijn dol op lange wandelingen. Ze zijn eigenlijk onvermoeibaar. Je wordt verbaast over hoeveel energie en uithoudingsvermogen ze hebben.

Zolang dat ze in beweging zijn, is kou, sneeuw of regen geen enkel probleem.

De meeste Chihuahua’s zijn niet gecharmeerd van lawaai en willen graag hun rust.

De Chihuahua kan sterk gefixeerd zijn op een bepaald persoon en daardoor jaloezie vormen.

Ze hebben een uitgesproken gevoel voor eigendom. Om iets weg te nemen kan een lieve kleine veranderen in een echte furie. Langharige zijn meestal wel wat verdraaglijker.

 

Aanschaf.

Een Chihuahua kan gemakkelijk rond de 15 jaar worden.

10 weken of iets ouder is de ideale leeftijd om een chihuahua pup af te geven. Hij is dan meerdere malen ontwormd en al de nodige inentingen gehad.

Een Chihuahua past zich in het algemeen met weinig problemen aan in het nieuwe gezin, ook een oudere Chihuahua.

Het karakter van reu of teef kan verschillend zijn. Een reu is lief en kan zich als een macho gedragen. Een teef is lief en kan zich kattig gedragen. Dominant gedrag kan niet alleen bij de reu voorkomen, maar zeker ook bij de teef.

Een reu heeft meestal een wat vollere langere vacht.

De teef wordt normaal 2 x per jaar loops en moet men uitkijken met reuen.

 

Een gezonde pup is levendig en goed gevoed. Heeft een verzorgt uiterlijk en een schoon bedje.

Voor fok- en tentoonstellingshondje zal de aankoopprijs hoger liggen dan voor een huishondje.

 

De ontwikkeling van een pup kan nooit helemaal worden voorspeld. Geen enkele fokker kan garanderen dat een veelbelovende pup ook een uitmuntend hondje wordt. Wilt u meer zekerheid voor een fok- of showhondje, is het aan te raden om een wat ouder hondje aan te schaffen, wat wel een hogere prijs vraagt.

 

Neem een hondje in huis onder normale omstandigheden, met gewoon de dagelijkse gebeurtenissen. B.v. niet met een lange vakantie, anders gaat hij zich later eenzaam voelen. Of als de kinderen op vakantie zijn, kan jaloezie opwekken als ze terug zijn.

 

Bij de aankoop hoort een FCI stamboom bij het hondje. In Nederland afgegeven door de Raad van Beheer op kynologisch gebied. Ook een Europees paspoort waar een gezondheidsverklaring instaat, de nodige inentingen in genoteerd zijn.

Een goede fokker geeft altijd een puppypakket mee waarin eten voor de eerste dagen zit. Ook achteraf contact opnemen voor informatie is geen probleem.

 

Zorg ervoor dat, voordat de pup in huis komt, het een veilig huis is. Vrij van draden, giftige planten, lange tafelkleden, enz. waar aan de pup kan bijten of trekken.

Speelgoed voor afleiding is gewenst. Evenzo een eigen slaapplaatje, waar ze veilig kan zijn en haar rust kan vinden op zijn tijd.

 

Bij aankomst thuis, kan men de pup het beste in zijn mandje zetten met z’n speelgoed. Laat hem vandaaruit gewoon doen wat hij wil en houdt hem alleen in de gaten. Eventjes en dan zal hij heel nieuwsgierig uit zijn mandje komen en voorzichtig de nieuwe omgeving verkennen.

Als de pup gewend is om zijn behoefte op een krant te doen, leg dan hier en daar een uitgevouwen krant neer, zodat hij zonder te zoeken zijn behoefte kan doen.

Maak het in de eerste dagen niet te druk met bezoek. Hij kan beter eerst weten bij wie hij hoort.

 

Eerste nachten.

Een kleine bench is het beste, desnoods langs het bed. Het is ideaal als de pup voor het slapen gaat nog even goed speelt, zodat hij moe is. Probeer ook nog of hij zijn behoefte nog wil doen. Dit alles geeft meer garantie voor een rustige nacht.

 

Opvoeding.

De Chihuahua is zeer intelligent en gevoelig. Daardoor weinig problemen, mits je consequent blijft. Korte en goed onderscheiden woordjes zoals met een hoge toon in stem “braaf”, “goed zo” enz. werken het beste.

Vertel wat je wil en niet wil, bv. “kom buiten”, of “buiten plasje/poepje” en ook buiten zetten, enz.

Straffen met een lage toon “foei”, “bah” of “nee” moet meteen na de daad gebeuren, anders ziet hij het verband niet en heeft het geen effect.

Een Chihuahua vindt het fijn door zijn baas geprezen te worden. Benut dit dan ook bij de opvoeding met “Goed zo”. Hij leert door ervaring en het gaat erom wat hij wel en niet mag.

 

Leer hem de gewoonte van “zijn” gezin. Toch het gezin moet zich ook houden aan zijn speel- en slaaptijden.

Rust uitstralen geeft een pup zekerheid. Drukte en onrust geeft de pup onzekerheid, angst, enz.

Kinderen moeten begrijpen dat het hondje zijn rust nodig heeft als hij slaapt in zijn mandje. Op die manier wordt hij vrijer met kinderen en kan hij zich terugtrekken als hij moe is.

Laat nooit een hond alleen met kinderen om problemen te voorkomen.

De opvoeding hoort bij de volwassenen, niet bij kinderen.

Bedelen aan tafel kent hij alleen als het hem geleerd wordt, dus doe het niet.

 

Leer een hondje, dat naar een vlieg hapt, dit af. Het is grappig om te zien, maar een wesp is niet zo snel als een vlieg en het kan slecht aflopen als hij in zijn keel wordt gestoken.

 

Zindelijkheid.

Een fokker kan al iets gedaan hebben om de pup zindelijk te maken, bv. door op een krant. Toch het is bij u een nieuwe omgeving, daarom let voortdurend op pup. Ideaal is natuurlijk als de pup het meteen buiten leert te doen.

Pups “moeten” meestal na het eten en nadat ze hebben geslapen.

Opeens snuffelen op de vloer of ronddraaien, geen tijd hebben voor een spelletje, zijn tekens dat ze wat “moeten”. Til hem op en zet de pup buiten of op de krant. Zeg daarbij “krantje/buiten plasje/poepje”. Gaat dit goed, prijs hem dan overdreven en beloon met een aai of een brokje.

Verwijder uitwerpselen meteen, anders zal een pup met een uitgesproken gevoel voor netheid instinctief een nieuw plekje zoeken voor zijn behoefte, of zelfs opruimen, wat hij van zijn moeder heeft gezien.

 

Lastige blaf-lust.

Maak een pup duidelijk dat hij niet mag blaffen. Elke keer als hij blaft fluister dan dat hij dat niet mag.

Een hond past zich aan met zijn eigen geluid aan zijn omgeving. Bij een rumoerig gezin, zal hij zelf ook meer lawaai maken, dan bij een rustig gezin.

 

Voeding.

Vers drinkwater hoort de hele dag door voor het hondje bereikbaar te zijn.

Geef de pup in het begin het voer wat hij gewend is. Dit om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Wil men overstappen op ander voer, doe het dan geleidelijk aan om het nieuwe voer eerst een tijdje te mengen met het voer wat hij gewend is.

Veel hondenvoer is goed in samenstelling. Iets anders erbij geven mag, mits het niet meer dan 25 % is. Anders gaat de goede samenstelling van het voer verloren.

De voorgeschreven totale voedingshoeveelheid per dag staat op de zak.

De pup krijgt tot + 10 maanden junior-voer, verdeeld in 3 maaltijden over de dag. Wil hij na de 6 maanden niet goed eten, probeer dan de zelfde hoeveelheid van de hele dag in 2 voedingen te geven. Hij heeft het zeker nog nodig, of hij moet te dik zijn. Geef dan iets minder per voeding. Te dik is niet goed voor het lichaam. Dit geld ook voor volwassen honden. Het is gemakkelijk in de hand te houden als je de ribben van een hond in de gaten houd. De ribben moet je wel nog kunnen voelen, maar niet kunnen tellen.

Na 10 maanden geeft men adult-voer (volwassenen). De voorgeschreven hoeveelheid geeft men dan in 2 maaltijden per dag.

Het beste is op vaste tijden. Gun hem de tijd om te eten, bv. een kwartiertje. Haal daarna wat overblijft weg, zodat je geen vervelende eter krijgt.

 

De behoefte aan energie en voedingstoffen is afhankelijk van de grootte, het gewicht van de hond en zijn activiteiten. Chihuahua’s geven relatief meer warmte af dan grotere honden. Zijn in het algemeen actiever en hebben een hoge stofwisseling. Daarom hebben zij een grotere energietoevoer nodig. Voor een optimale conditie is het noodzakelijk dat ze een goed samengesteld voer krijgen.

 

Dierlijke eiwitten door vlees te geven, is veel beter dan brokken. Brokken zijn wel beter voor de tanden langer schoon te houden.

Te weinig eiwitten in voedsel veroorzaken dat het organisme gevoelig is voor infecties en dat er een gebrek aan conditie en uithoudingsvermogen ontstaat.

Te veel aan eiwitten veroorzaakt huidirritaties, belast de stofwisseling en de nieren onnodig, en veroorzaakt bij de vertering een zuuroverschot dat door het organisme niet kan worden verwerkt. Hier hebben basenvormende voedingsmiddelen, zoals bv. groenten. Hij kan zelf proberen iets aan het zuuroverschot te doen door bijvoorbeeld het eten van faeces.

 

Te veel aan vet geeft overgewicht en kans op diarree.

Te weinig vet veroorzaakt stoornissen in de verwerking van in vet oplosbare vitamine, huidproblemen en een slechte vachtgroei.

 

Goed kant-en-klaar voeding heeft een uitgebalanceerd menu waarin alle bestanddelen in de juiste verhouding aanwezig zijn.

 

Verzorging.

Net als een kat heeft de Chihuahua een uitgesproken gevoel voor netheid.

De korthaar heeft weinig verzorging nodig. Er kan eventueel een rubberen borstel gebruikt worden om de rui vlugger te laten verlopen.

Bij de langhaar ook af en toe laten wennen aan de borstel en kam. Een zachte borstel van natuurhaar, of een rechte pennenborstel. Een metalen kam is goed om na te gaan of er nog klitjes inzitten.

Wel regelmatig de oortjes controleren, oogjes schoonmaken en de nageltjes knippen.

Hondjes die zomers veel op asfalt lopen, kan uit voorzorg vaseline of op voetkussens smeren. Zo voorkom je dat de voetkussens uitdrogen of gaan splijten.

Wrijf ook af en toe eens met een linnen doekje over de tandjes om te wennen.

Geef iets te kauwen waarvoor de tandjes gebruikt moeten worden. Is goed voor de tandjes en tandvlees. Tandsteen vormt zich gemakkelijk bij kleine hondjes. Dit veroorzaakt niet alleen onaangename geur uit de mond. Ook eerder verlies van tandjes al op een leeftijd van 3 tot 4 jaar.

Af en toe een “Dentastix” kan dit een gedeelte voorkomen.

 

Ongedierte.

Bij aanwezigheid van vlooien zie je voornamelijk achter de oren of bij de staartaanzet zwarte op koffiedik lijkende spikkeltjes. Dit is de ontlasting van de vlo.

De vlo is een schakel in de levenscyclus van de lintworm. Als een geïnfecteerde vlo door de hond wordt ingeslikt, krijgt hij een lintworm.

Luizen voeden zich ook met bloed. Zij worden + 1 tot 3 mm groot, zijn langwerpig en bewegen minder snel dan de vlo.

Teken indruppelen met een beetje olie en na een paar minuten naar linksdraaiend (dus tegen de klok in) eruit trekken. Daarbij de huid van de hond met de andere hand naar beneden drukken.

Voor deze ongedierte heeft de DA goede middelen om ze te bestrijden. Bedenk wel dat het allemaal gifstoffen zijn en ga er behoedzaam mee om en als het kan zo min mogelijk.

 

Wormen.

Pups worden met 2 weken voor het eerst ontwormd en wordt herhaald met 4 – 6 – 9 en 12 weken.  Daarna om de maand tot de leeftijd van ½ jaar en tot 1 jaar om de 2 maanden. Na 1 jaar is het goed om het 2 tot 4 x per jaar te herhalen.

 

Van pup tot volwassen hondje.

Hoe kleiner een volwassen hond blijft, hoe sneller de uiteindelijke maat is bereikt. Een Chihuahua groeit daarom na 7 maanden bijna niet meer.

Een pup van 12 weken heeft een dichte donzige vacht. Sommige lijken tussen de 5 en 9 maanden, spaarzaam behaard te zijn.

Tanden wisselen begint rond de 4 á 5 maanden. Bij de een verloopt de tandenwisseling zonder problemen, bij de ander kan het moeilijker verlopen en moeten dubbele tandjes getrokken worden door de DA op een leeftijd van 6 á 7 maanden.

Tijdens de tandwisseling kunnen de oortjes even niet correct staan. Vaak een teken dat er teveel kalk gebruikt wordt voor de tandvorming.

Oortje die nooit correct hebben gestaan kunnen na de tandwisseling hun correcte stand innemen.

Met het wisselen van de tandjes en kiezen komt ook de ruiperiode. De zachte puppy vacht verdwijnt en komt de stevige vacht tevoorschijn. Het kan wel 2 jaar duren tot de vacht de definitieve lengte en volheid heeft.

Teven worden rond de 9 maanden voor het eerst loops, toch het kan ook pas na 1 jaar zijn.

 

Kort na het wisselen van de tanden beleven veel jonge honen de puberteit. Een redelijk gehoorzaam hondje kan dan meer willen onderzoeken of zijn krachten eens meten, letterlijk en figuurlijke. Het kan zelfs zijn dat hij wat in huis doet. Ben alert en consequent om het meteen goed aan te pakken, om het weer te voorkomen.

 

Anaalklieren.

Sleetje rijden, het met zijn achterwerk over de grond glijden, is of een teken van wormen of hij heeft jeuk doordat de anaalklieren verstopt zijn. De klieOmdat de Chihuahua zo sterk op een bepaald persoon is gefixeerd, ontwikkeld hij gemakkelijk een zekere hang naar jaloezie.

ren horen dan uitgedrukt te worden, anders ontstaat er een pijnlijke ontsteking of zelfs een abces.

 

Een ongewenste dekking kan binnen 4 dagen na de dekking een injectie laten zetten, die voorkomt dat de bevruchte eitjes zich innestelen. Dit alleen in uiterste nood doen. Veroorzaakt graag baarmoederontsteking.

Sterilisatie is het afbinden van de eileiders. Teef wordt wel nog loops.

Castratie is een operatief verwijderen van de eierstokken. Veroorzaakt vaker gewichtstoename en verandering van de vacht. Wordt niet meer loops. Aan te raden is tegelijker tijd de baarmoeder te verwijderen, waardoor baarmoederontsteking niet meer mogelijk is.

Castratie is ook het woord om een reu te helpen.

 

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

08.06 | 17:58

Ik heb u zojuist een email gestuurd via uw contact bladzijde op uw site .
Ik hoop snel wat van u te horen.
Groetjes
Lisleot Maas

...
29.11 | 12:34

Zojuist heb ik u een mail gestuurd met mijn persoonlijke gegevens , ik hoop, dat ik snel antwoord mag krijgen . prachtige pagina prachtige hondjes compliment

...
24.11 | 19:23

Goedeavond
Wij zijn op zoek naar een chihuahua pup teefje
Heeft u binnekort nog een nestje?

...
18.11 | 15:37

Dankjewel voor deze fijne reactie

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE